MASH barchef: Sådan laver du 5 perfekte cocktails til nytår

Inden længe står den på fest og farver, når årets sidste dag lukkes med et brag. Nytår er for os hos miinto også lig med nogle drøngode cocktails, så vi har spurgt vores gode venner hos MASH om et par tip til, hvad vi skal lave, der både imponerer og smager gæsterne. Vi er sikker på, du også kan finde en favorit iblandt lige meget om du er til de klassiske varianter eller en crazy dessert-cocktail uden lige!

Se selve opskrifterne nederst i galleriet.

Alexander Machon er barchef på det velbesøgte MASH Rungsted og MASH Frederiksberg, der slår dørene op i det tidlige forår 2018. Han har altid været bidt af en gal cocktail og altid haft drømmen om at blive en af de allerbedste bartendere, hvilket hans allerede imponerende CV bevidner.

Vi har spurgt Alexander lidt ind til det med cocktails og bedt ham om at dele nogle af hans bedste bud på flotte og velsmagende cocktails til festen.

Hvordan startede det med cocktails for dig?
Da jeg var 21 år, fik jeg en eller anden idé om at bartending var det fedeste i verden.
Dengang var drømmen bare at blive sådan en rigtig Hollywood hotelbartender i cremehvidt jakkesæt og servere drinks med kirsebær på pind til rige og kendte gæster.

Jeg søgte hele København tynd på mit glatte ansigt og våde hundeøjne og fik endelig lov at starte som barback på MASH Skovridderkroen i 2012, hvor jeg lærte alt det basale og fik lov at se, hvordan de dygtigste i branchen arbejdede.

De havde ikke plads til at gøre mig til bartender ligeså hurtigt, som jeg selv ønskede, så jeg måtte søge videre og kom så på Lidkoeb på Vesterbro, hvor jeg fik sat hurtighed, viden og teknik helt på plads, så jeg endelig kunne kalde mig bartender.

Efterfølgende prøvede jeg D’angleterre. Jeg søgte videre og scorede mit første manager job på The Standard, da de skulle åbne – det var sjovt at prøve. Efter det stod jeg lidt med følelsen af ”nå, men hvad så”. Jeg begyndte at bruge tid på at se på de udenlandske cocktailbarer og fik lov at være gæstebartender hos den prisvindende cocktailbar The Connaught i Mayfair i London i 2014, det var lidt af et wake-up call at få lov at se, hvor hård konkurrence de arbejdede under i London.

Derudover er det virkelig med at stå tidligt op, hvis man vil være blandt de bedste, og selvom det kun var et kort visit, lærte jeg virkelig meget af dem.

Jeg fik job på Madam Chu og blev samtidig spurgt om jeg kunne hjælpe folk, når de skulle holde fest, og en fest blev til 2 og 2 blev til flere – jeg besluttede mig derfor for at starte et firma selv og åbnede i 2015 Bartendertjenesten, hvorfra jeg kunne imødekomme efterspørgslen rundt omkring. Kort efter så jeg, at MASH ville åbne en ny restaurant i Rungsted tæt på, hvor jeg voksede op.

Jeg havde gået og savnet MASH-miljøet og de fede omgivelser, så jeg tænkte ”det dér job, det skal jeg bare ha’”, så jeg søgte, og fik lov at være med til at starte det op på Rungsted Havn i sommeren 2015. MASH er en fed koncern at arbejde i, og hvad end du vil være; dygtig tjener, sommelier, kok eller bartender, så får du rigtig gode kollegaer, inspirerende ledere og mulighed for at udvikle dig her, som du ikke finder andre steder.

Vi løber hurtigt om sommeren, men i vinterperioden sker der ikke så meget, og så bruger jeg tiden på at lave Instagram eller sætte nye ting i gang. I skrivende stund er jeg også ved at starte to nye catering-projekter op med nogle drenge fra branchen. Det ene hedder ONLY Cocktails – det skal være en platform for særlige events, hvor vi bruger ingredienser, glas og pynt, som man vist roligt kan sige, man ikke ser på de fleste cocktails. Det andet hedder ShakeAway, der leverer cocktail kits og pre-mixede cocktails, som også er en blevet en fremadstormende trend.

 

Hvor finder du inspiration til dine kreationer?
Inspiration kommer alle steder fra, men mest af alt, når jeg er ude at rejse. Det er f.eks. London, USA og senest Rusland. Her oplever jeg nye smage og ingredienser.
Min kæreste er måske lidt træt af at blive slæbt med ind på underlige frugtmarkeder, og cocktailbarer i udlandet, men jeg kan ikke lade være og skal bare undersøge, hvis jeg ser noget jeg ikke kender. Det er med at holde sig innovativ og jeg har altid øjnene åbne. En gang hvert halve år skaber vi et helt nyt cocktailkort på MASH, så vi tænker hele tiden nyt og kreativt.

Hvad er trenden lige nu?
I min optik er det stadig meget 101, hvor der mange steder stadig laves de helt klassiske cocktails lige efter bogen, og følger den gamle skole efter de korrekte opskrifter med simple twists.

Dog ser man også en spirende tendens til det modsatte, især Nightjar og Oriole i London som er virkelig dygtige. Her får den knald på med garnish (garniture, red.), ingredienser fra hele verden. Det er langt mere ekstravagant og pompøst. Konceptet har vundet stort indpas i Shoreditch-distriktet i London, og især en bar som glamourøse ”Nightjar” har været til stor inspiration. I USA følger de mest den anden skole men fx Odd Birds i Florida og The Cannon i Seattle er stadig meget kreative i deres tilgang til cocktails, når det kommer til at tænke nyt.

Heldigvis er det begyndt at røre på sig her i København også. Jeg er personligt meget på at give gæsterne en ”wow-oplevelse” og den ekstravagante stil har virkelig pustet liv til min passion for cocktails, for her er der plads til eksperimenter og fantasien kan få frit spil.

Hvordan kommer man i gang med at lave gode cocktails?
Først og fremmest så er det bare at hoppe ud i det! Følg nogle af de dygtige cocktailbarer i branchen og se, hvad de laver og hent inspiration på fx Instagram, som jeg selv bruger flittigt – en god start ville være MASH Cocktails – der sker en masse fra flere af restauranterne og I er altid velkommen til at skrive til os derinde, hvis I vil vide noget.

En anden ting der ikke kan stresses nok er; brug rene råvarer når det er muligt!
Undgå færdiglavede produkter, lav sirup selv og pres selv din juice fra friske frugter.
Bruger du friske råvarer, bliver dine cocktails ti gange bedre!

Og så vil jeg anbefale, at du kigger forbi en god forhandler – uden ordentlige produkter får du heller ikke ordentlige cocktails. Check fx Juuls på Værnedamsvej 15 på Frederiksberg. De er rigtig gode til at dele ud af deres erfaring, og så har de et virkelig godt udvalg inden for spændende tilbehør, så du virkelig kan imponere dine gæster med produkter, de ikke har set før.

Hvis du har en favoritbar i nærheden, så sæt dig ned og tal med bartenderen på en tidlig torsdag, før der bliver travlt, og køb en Fernet Branca til ham/hende, mens I snakker.

Alexander, vi vil jo netop gerne imponere gæsterne til årets nytårsfest. Så hvad kan du anbefale?
Vi skal lave nogle drinks – men først og fremmest skal vi have lavet noget sirup, inden vi laver cocktails. Det er heldigvis super nemt og tager max 10 minutter.

Sæt 1 liter vand til at koge. Hæld 2kg. Dansukker i en skål og hæld det kogte vand over sukkeret. Rør herefter grundigt rundt til massen bliver helt klar og man kan se igennem den uden sukkerkrystaller imellem. Sæt det på køl og voila, så har du lavet sukkersirup, eller gomme, som vi kalder det i fagsprog.

Her kommer så fem bud på gode cocktails, der helt sikkert også duer nytårsaften!
Se selve opskrifterne nederst i galleriet.

Pear de Royale
Det er nytår og her hører selvfølgelig Champagne til, så først vil jeg tippe om en god starter, der er nem at lave og både er sød og frisk – en ægte crowd-pleaser.
Denne er et twist af den klassiske cocktail ved navn French 75, hvor du i stedet for gin, bruger Merlet’s Creme de Poire, som er en sød pærelikør, friskpresset citron juice og Andre Cluet Champagne. Creme de Poire kan fås i Juuls Vinhandel og de kan helt sikkert også hjælpe jer på vej med en god Champagne, når du alligevel er der.

Mojito Royale
En anden god starter er denne friske cocktail. Mange er jo vilde med den klassiske mojito, så hvorfor ikke lave en lækker nytårsvariant. Tilnavnet royale er en betegnelse cocktails får på sig, når opskriften inkluderer Champagne.

Note: Vær opmærksom på, at mynten skal være holdt kølig og max må stå ude i 10 minutter inden den skal drikkes! Mynte er en meget delikat plante, som kræver forsigtighed og korrekt opbevaring for optimal smagsoplevelse og friskhed.

Mash Signature Old Fashioned
En Old Fashioned er jo virkelig en favorit blandt mange af mændene, og kan også fungere til en god bøf. Normalt vil jeg jo altid anbefale en god rødvin til middagen, men når det nu er nytårsaften, så er dette en oplagt måde at pimpe hovedretten, især hvis den inkluderer rødt kød, der kan tåle lidt modspil.

Note: Vi laver vores signature Old Fashioned på Bulleit 10 og Bulleit Rye og tilføjer en stor 8x8x8 cm isterning i glasset.

Sloe-Motion
Denne cocktail er MASH Rungsteds helt egen opskrift og hedder Sloe-Motion, da den indeholder slåen gin, på engelsk sloe gin. Den er frisk og festlig og så er det en fortrinlig after dinner cocktail. Den er en smule mere kompleks at lave men er virkelig en crowd-pleaser.

Opskriften indeholder Shiso-sirup, hvilket er super simpelt at lave – hæld 20 grønne shiso-blade sammen med 70cl. sukkersirup og blend i blenderen i ca. 1 minut. Brug en si til at straine shiso-bladene fra og sæt den klare sirup på køl.

Chocolate Chow
En drøm for alle dem, der elsker chokolade! Denne cocktail, der også er en af MASH Rungsteds egne, er helt perfekt til desserten og kan med sin gode fylde og intense chokoladesmag sagtens være et sjovt og elegant alternativ til den sædvanlige nytårsdessert.

Note: Du kan nemt lave den infuserede vodka selv. Tag en Madagaskar-vaniljebønne og flæk den over på langs. Læg den direkte ned i en flaske med Ketel One vodka og ryst forsigtigt. Læg vodkaen på køl i minimum 24 timer før brug.
Vi bruger en særlig pynt med chokoladecaps, chokoladestænger og et sneglehus, som vi smelter sammen på toppen. Ingredienserne købes engros og er derfor ikke helt nemme at lave selv. Vi anbefaler, du køber store skumfiduser og drysser mørk chokoladepulver over i stedet.

Pear de Royale
Pear de Royale
« 1 of 10 »

Leave a comment